V. Bajan sleduje so znepokojením ďalšiu verziu zákona o držaní psov

05.11.2012 Bratislava

Bratislava 5. novembra (TASR) - Starosta bratislavskej Petržalky Vladimír Bajan je sklamaný z postupu, akým sa uberá novela zákona o držaní psov. "S veľkým znepokojením sledujem ďalšiu verziu zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov," zhodnotil Bajan návrh novely zákona o držaní psov.

Podľa neho predkladateľ Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR postupne ustupuje tlaku rôznych kynologických spolkov a lobistov, čím sa zo zákona postupne stáva nepoužiteľný a nič neriešiaci dokument.

"Ministerstvo sa obracia na Slobodu zvierat a rôzne kynologické spolky, ktoré hája vlastné záujmy a na bezpečnosť ľudí akoby sa zabúdalo. Vyradením kategórie nežiaducich psov, benevolenciou pri ich chove v bytových domoch, nerieši navrhovaný zákon nič z reálnych problémov obyčajných ľudí v mestách a sídliskách. Naopak, rozšírenie ďalších úloh pre obce bez finančného krytia je zjavne v rozpore s ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti. Samosprávy totiž bojujú o prežitie a nemajú finančné prostriedky na plnenie tejto kompetencie," dodal Bajan.

Petržalský starosta tiež vyjadril znepokojenie nad tým, že predkladateľ je ochotný akceptovať, okrem iného, aj stanovisko Slobody zvierat, v ktorom táto žiada úplné vypustenie označenia a definície nežiaduceho psa a opätovné prehodnotenie opatrení nastavených pre psov so sprísnenou kontrolou z hľadiska ich pohody a zdravia.

"Myslel som si naivne, že chceme riešiť pohodu, zdravie a životy našich spoluobyvateľov, ktorí sú pravidelne napádaní psami nezodpovedných a arogantných majiteľov," doplnil Bajan.
 

Vyberte región